Autismul in presa. Scrisoare catre redactia de stiri Observator

In urma reportajului „A invins autismul” despre Calin Sobaru, aparut pe postul dvs. de televiziune in aceste zile (http://observator.a1.ro/social/Calin-Sobaru-fiul-celui-care-s-a-aruncat-de-la-bal_76367.html), AUTISM ROMANIA, asociatie a parintilor copiilor cu autism, doreste sa precizeze faptul ca atat titlul, cat si continutul, ideea generala a reportajului dezinformeaza in buna masura publicul larg, dar si pe parintii copiilor cu autism, mai ales pe cei cu copii abia diagnosticati.

Presupunem ca una dintre intentiile dvs. a fost aceea de a-i incuraja pe parinti sa fie optimisti in privinta copilului lor care a primit diagnosticul de autism si sa spere la normalizarea vietii acestuia, insa transmiterea mesajului ca autismul poate fi ‘invins’, depasit, sau ca se pot obtine rapid, cu cateva ore de terapie pe saptamana, rezultate spectaculoase, fara a preciza faptul ca persoanele cu autism sunt foarte diferite, ca severitatea autismului variaza, sau alte detalii relevante, este un demers hazardat. Mesajul nu este benefic parintilor, intrucat acestia pot astepta rezultate asemenea celor prezentate in reportaj si, daca copilul lor nu a ‘invins’ autismul asemeni lui Calin, se pot invinovati pentru ca ei nu au facut ce trebuia si cat trebuia.

Cititi continuarea articolului …