Ce inseamna sa fii voluntar?

1. Experienta profesionala acumulata – vei dobandi o experienta pe care nici un loc de munca nu o poate oferi niciodata. A lucra voluntar inseamna a-ti schimba fundamental pozitia fata de viata prin faptul ca dezvolta o atitudine activa care nu asteapta motivatii exterioare pentru a actiona. Inseamna a-ti dezvolta o atitudine profesionista intr-un mediu relaxant.
  2. Dezvoltare personala – a actiona fara a astepta ceva in schimb permite trezirea acelor calitati personale care in mod normal sunt inhibate de societatile bazate pe consumerism, schimb si competitie. A lucra cu persoane cu necesitati speciale inseamna a-ti dezvolta rabdarea, intelegerea, toleranta, altruismul, compasiunea.
  3. Sansa de a produce schimbari in comunitatea din jurul tau.  “ Daca nu poti straluci in intregul univers, macar poti lumina coltisorul din el in care traiesti.” Fiind fidel acestui principiu avem speranta ca intr-un viitor apropiat vor incepe sa se reflecte in jurul nostru principiile morale si grija fata de celalalt .
  4. Relationare interumana – in special pentru tinerii atrasi de munca de voluntariat, aceasta perioada reprezinta o etapa de constructie a unei retele de cunoscuti, sustinatori, profesionisti, personalitati sau pur si simplu, oameni interesati sa faca bine. De cele mai multe ori aceste relatii create in conditii speciale se dovedesc a fi esentiale pentru tot restul vietii.
  5. Un CV impresionant. Din ce in ce mai multe institutii sau asociatii din tara, dar mai ales din strainatate, apreciaza activitatile de voluntariat sau in sprijinul comunitatii. Acest lucru reprezinta un plus in CV atunci cand aplici pentru un loc de munca sau cand te inscrii la o facultate.

Timpul

Timpul reprezinta valuta forte in activitatile caritabile, este moneda “pretioasa” de schimb care transforma in realitate intentiile caritabile ale unei fundatii. Banii, relatiile, prietenii, donatiile in produse, sunt mijloacele prin care opera caritabila se construieste. Insa timpul reprezinta “donatia” cea mai pretioasa.

A te dedica unei cauze nobile inseamna a-ti inobila timpul si viata. Fie ca este vorba de doar doua ore pe zi, o luna sau o intreaga viata dedicata complet cauzei in care crezi, timpul petrecut in slujba celui aflat in nevoie poate reprezenta diferenta dintre o viata lipsita de satifactii si o viata traita sub semnul implinirii de sine.

Ca voluntar care lucreaza cu oamenii te vei afla intre echipa cu care lucrezi formata din voluntari ca si tine, poate uneori complet lipsiti de experienta si, pe de alta parte, copii sau tinerii care vor beneficia de munca ta de voluntariat.

Vei invata lucruri noi, iti vei dezvolta rabdarea, abilitatile de comunicare sau manageriale, vei invata toleranta, spiritul de echipa, vei invata din propriile greseli sau succese.

Va fi deopotriva o provocare dar si o recompensa care nu va putea fi egalata de nici o alta experienta din viata ta.

Baza legala pentru desfasurarea activitatilor de voluntariat in tara noastra este data de Legea nr.195/2001 din 20/04/2001 Republicat in Moniroul Oficial, Partea I NR.276 din 25/04/2007 si care defineste voluntariatul ca fiind:

“activitatea de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca si raportul juridic civil de prestare a unei activitati remunerate, activitate desfasurata din proprie initiative, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia in sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate in sprijinul proiectului”

Fundatia Nane pentru copii si tineri cu dizabilitati, la fel ca alte organizatii caritabile,  are nevoie in atingerea obiectivului sau central de timpul, talentul, energia si daruirea voastra.

Daca va simtiti inspirati sa participati in oricare dintre proiectele, evenimentele, actiunile sau campaniile organizate de noi va rugam sa ne  contactati la adresa office@fundatianane.ro, tel: 021.314.0030 sau prin reprezentantul nostru pe sectiunea Programe,  Adina Neagu prin email  la adresa adina.neagu@fundatianane.ro sau la telefon 072.780.5011

Va multumim.