De ce oferim ajutor?

Stim ca vederea neputintei, a suferintei sau a saraciei intristeaza sau ca uneori suntem pur si simplu prea obositi, prea grabiti ori prea tristi noi insine, sau dimpotriva prea fericiti, pentru ca sa ne putem gandi sau aminti de cei care nu au, nu stiu sau nu pot, de cei care sufera sau care traiesc in lipsuri.

Nici macar faptul ca nu gasim loc in gandurile noastre pentru cei care au nevoie de noi nu este impardonabil cu totul pentru ca, in fond, daca am putea alege, probabil, ca toti am prefera sa nu vedem, simtim sau auzim niciodata despre suferinta, saracie, neputinta.

Dar cel putin sa nu lasam sa ne scape momentele, poate rare, in care simtim ca suntem mai puternici decat cei care nu pot, mai intelepti decat cei care nu stiu sau mai bogati decat cei care nu au nimic.

A intoarce capul in cealalta parte sau a spera ca altcineva va face ceva pentru ei, in locul nostru, atunci cand viata intinde o mana catre noi poate inseamna, uneori, ca nu vom afla niciodata daca acea mana cerea sau oferea ajutor.