De ce voluntar?

Stim ca vederea neputintei, a suferintei sau a saraciei intristeaza sau ca uneori suntem pur si simplu prea obositi, prea grabiti ori prea tristi noi insine, sau dimpotriva prea fericiti, pentru ca sa ne putem gandi sau aminti de cei care nu au, nu stiu sau nu pot, de cei care sufera sau care traiesc in lipsuri.

Nici macar faptul ca nu gasim loc in gandurile noastre pentru cei care au nevoie de noi nu este impardonabil cu totul pentru ca, in fond, daca am putea alege, probabil, ca toti am prefera sa nu vedem, simtim sau auzim niciodata despre suferinta, saracie, neputinta.

Dar cel putin sa nu lasam sa ne scape momentele, poate rare, in care simtim ca suntem mai puternici decat cei care nu pot, mai intelepti decat cei care nu stiu sau mai bogati decat cei care nu au nimic.

A intoarce capul in cealalta parte sau a spera ca altcineva va face ceva pentru ei, in locul nostru, atunci cand viata intinde o mana catre noi poate inseamna, uneori, ca nu vom afla niciodata daca acea mana cerea sau oferea ajutor.

Ce inseamna sa fii voluntar?

1. Experienta profesionala acumulata – vei dobandi o experienta pe care nici un loc de munca nu o poate oferi niciodata. A lucra voluntar inseamna a-ti schimba fundamental pozitia fata de viata prin faptul ca dezvolta o atitudine activa care nu asteapta motivatii exterioare pentru a actiona. Inseamna a-ti dezvolta o atitudine profesionista intr-un mediu relaxant.
  2. Dezvoltare personala – a actiona fara a astepta ceva in schimb permite trezirea acelor calitati personale care in mod normal sunt inhibate de societatile bazate pe consumerism, schimb si competitie. A lucra cu persoane cu necesitati speciale inseamna a-ti dezvolta rabdarea, intelegerea, toleranta, altruismul, compasiunea.
  3. Sansa de a produce schimbari in comunitatea din jurul tau.  “ Daca nu poti straluci in intregul univers, macar poti lumina coltisorul din el in care traiesti.” Fiind fidel acestui principiu avem speranta ca intr-un viitor apropiat vor incepe sa se reflecte in jurul nostru principiile morale si grija fata de celalalt .
  4. Relationare interumana – in special pentru tinerii atrasi de munca de voluntariat, aceasta perioada reprezinta o etapa de constructie a unei retele de cunoscuti, sustinatori, profesionisti, personalitati sau pur si simplu, oameni interesati sa faca bine. De cele mai multe ori aceste relatii create in conditii speciale se dovedesc a fi esentiale pentru tot restul vietii.
  5. Un CV impresionant. Din ce in ce mai multe institutii sau asociatii din tara, dar mai ales din strainatate, apreciaza activitatile de voluntariat sau in sprijinul comunitatii. Acest lucru reprezinta un plus in CV atunci cand aplici pentru un loc de munca sau cand te inscrii la o facultate.

Timpul

Timpul reprezinta valuta forte in activitatile caritabile, este moneda “pretioasa” de schimb care transforma in realitate intentiile caritabile ale unei fundatii. Banii, relatiile, prietenii, donatiile in produse, sunt mijloacele prin care opera caritabila se construieste. Insa timpul reprezinta “donatia” cea mai pretioasa.

A-ti dedica timpul pentru o cauza nobila inseamna a-ti inobila timpul si viata. Fie ca este vorba de doar 2 ore pe zi, o luna sau o intreaga viata dedicata complet cauzei in care crezi, timpul petrecut in slujba celui aflat in nevoie poate reprezenta diferenta dintre o viata lipsita de satifactii si o viata traita sub semnul implinirii de sine.

Ca voluntar care lucreaza cu oamenii te vei afla intre echipa cu care lucrezi formata din voluntari ca si tine, poate uneori complet lipsiti de experienta si, pe de alta parte, copii sau tinerii care vor beneficia de munca ta de voluntariat.

Vei invata lucruri noi, iti vei dezvolta rabdarea, abilitatile de comunicare sau manageriale, vei invata toleranta, spiritul de echipa, vei invata din propriile greseli sau succese.

Va fi deopotriva o provocare dar si o recompensa care nu va putea fi egalata de nici o alta experienta din viata ta.

Baza legala pentru desfasurarea activitatilor de voluntariat in tara noastra este data de Legea nr.195/2001 din 20/04/2001 Republicat in Moniroul Oficial, Partea I NR.276 din 25/04/2007 si care defineste voluntariatul ca fiind:

“activitatea de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca si raportul juridic civil de prestare a unei activitati remunerate, activitate desfasurata din proprie initiative, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia in sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate in sprijinul proiectului”

Fundatia Nane pentru copii si tineri cu dizabilitati, la fel ca alte organizatii caritabile,  are nevoie in atingerea obiectivului sau central de timpul, talentul, energia si daruirea voastra.

Daca va simtiti inspirati sa participati in oricare dintre proiectele, evenimentele, actiunile sau campaniile organizate de noi va rugam sa ne  contactati la adresa office@fundatianane.ro, tel: 021.314.0030

Va multumim.