Conferinta Nationala “Acces, drepturi si responsabilitate sociala” Bucuresti si Craiova

Conferinta Bucuresti

Cu ocazia implinirii a 3 ani de la infiintare, Fundatia NANE pentru copii cu dizabilitati“ si “Asociatia pentru Copii cu Cerinte Educative Speciale – ACCES” din Craiova, a organizat conferinta pe tema “Drepturile persoanelor cu dizabilitati, educatie si integrare, reponsabilitate sociala”.

Data: 17.05.2013, ora 17:00
Locatie: Phoenicia Grand Hotel, sala Bucharest, Bucuresti.

INVITATI

 • Daniela Radu – Inspector scolar de specialitate pentru invatamant primar, sector 6
 • Mirela Minca – DGASPC sector 6
 • Av. Andreea Pelinari / Av. Sabina Potincu
 • Adriana Preda – Presedinte A.C.C.E.S.
 • Mihaela Provian – Presedinte Asociatia INTEGRAREA TINERILOR CU DIZABILITATI
 • Madalina Turza – Presedinte CEDCD
 • Profesor doctor Sanda Magureanu
 • Similean Irina / Anca Popescu – Parinti

Conferinta Craiova

Data: 24 .05.2013,ora 14:00
Locatie: Restaurant Flora 

 

Un comentariu »

 • Anca Popescu 11 iunie, 2013

  Pentru mine e pentru prima data cand iau parte la o astfel de intalnire avand ca tema „Drepturile persoanelor cu dizabilitati, educatie si integrare, responsabilitate sociala”. Emotii mari, pentru ca numele meu se regaseste pe aceeasi invitatie alaturi de numele unor oameni de exceptie, si stiu ca va venii momentul sa iau cuvantul si nu am pregatit niciun discurs. Deci o pozitie deloc comoda.

  Intram in sala si spre surprinderea mea sunt destul de multe persoane. Ne asezam pe scaune in fata unui mese de prezidiu unde invitatii de onoare, specialisti in diverse domenii, deja ne asteapta.

  Dupa un filmulet ce cuprinde o scurta prezentare a Fundatiei Nane si a miniclubului „Prietenii lui Nane”, un scurt interviu cu Dana Savuica, cu dr prof Sanda Magureanu, dr Stela Cojocaru si Florica Cakmak, vicepresedinta fundatiei, Madalina Ciurea da cuvantul d.nei prof dr Sanda Magureanu, care intr-un timp foarte scurt incearca sa povesteasca cate ceva despre cele mai des intalnite probleme neurologice la copii cu dizabilitati. Dupa terminarea expunerii a sosit momentul in care cei interesati ii pot adresa intrebari.

  O doamna din Craiova, mama a unei fetite cu tetrapareza, a adresat prima intrebare. D.na doctor i-a raspuns plina de amabilitate si cel mai important pentru un parinte, fara a face abuz de termeni medicali. Cand eram in asteptarea unei noi intrebari de undeva din dreapta mea, o doamna pune o intrebare ce ma loveste drept in suflet.. „D.na doctor, exista, legal vorbind, din punct de vedere medical o lege, ceva de care sa ne putem agata ca acesti copii cu ADHD sa nu mai fie primiti in invatamantul de masa ci sa fie reorientati catre scolile speciale?”. Sincer la propriu am inlemnit.. o asa intrebare venita din partea unui inspector scolar, un nume ce deasemenea se afla pe invitatie, la o conferinta unde cel putin in teorie ne adunasem, parinti, specialisti, invatatori sa gasim o cale de a ajuta copiii cu dizabilitati, sa aflam de la cei care cunosc legile Drepturile copiilor cu dizabilitati!!! O intrebare ce a pus-o in incurcatura si pe d-na doctor care nu stia ce sa raspunda. In partea stanga a d-nei doctor, se afla d-na Madalina Turza, presedinte CEDCD, ce in aparenta priveste detasata, insa dupa cateva minute stanjenitoare, isi cere scuze ca intervine si raspunde d.nei inspector.. scurt, rece si taios. Si azi ma mir ca a reusit sa isi controleze atat de bine emotiile. Ii ascult cu mare atentie discursul si incerc sa imi imaginez cat efort depune in fiecare zi pentru ca toti acesti copii cu dizabilitati sa primeasca un trai decent in societate, si nu ma pot impiedica sa nu ma intreb oare cati oameni „inspector” a fost nevoita sa infrunte in cariera ei?! In sala se incing spiritele si incep discutiile in contradictoriu si din pacate oamenii din sala se impart in 2 tabere… ca si cum nu ar fi fost deajuns ce se intamplase, d.na inspector mai face o afirmatie menita sa explodeze spiritele deja incinse. Spune ca nu a fost niciodata sa vada o scoala speciala, pentru ca nu este problema dumneaiei ce se intampla acolo! La aceasta afirmatie incerc sa intervin dar glasul imi este acoperit de nemultumirea celor din jur.

  Acum explic pe scurt am 2 baieti, sunt gemeni si au dizabilitati. Copiii mei au 11 ani. Nu merg, nu vorbesc. Bruno are autism cu retard si parapareza spastica. Marco are retard si tetrapareza spastica. I-am dus la o scoala speciala, unde au stat un an si un semestru. Cand i-am transferat la miniclubul „ Prietenii lui Nane” mi-au dat fisele lor matricole. Am ramas „impresionata” de rezultatele scolare obtinute de copiii mei…10 – Limba Romana, 9 – Matematica, 10 – Religie. Am intrebat cum de sunt posibile asa materii cu asemenea rezultate, si mi s-a spus ca notele sunt ca sa ii stimuleze.. hm, deci asa sunt stimulati copiii cu dizabilitati in scolile speciale!!!! Nu kinetoterapie, nu educatie speciala.. cu note!!!

  Una peste alta vreau sa spun ca nu imi pare rau ca am fost la aceasta conferinta!!! Este bine pentru noi toti sa luam parte la discutii live, pentru ca in media toti „dau” bine.

  Au trecut aproape 2 saptamani de atunci dar gustul amar a ramas pentru ca mi s-a confirmat inca si inca (oare pentru a cata oara?!) ca acesti copii fara vina, nu vor avea nicio sansa daca nu se schimba ceva!!! Si degeaba apar legi daca nu vor fi aplicate! Si degeaba exista, educatori, invatatori, profesori care vor sa ajute, daca un inspector scolar pune problema asa!!! Perceptia este gresita, mentalitatea bolnava si rezultatele sunt pe masura!!!

  Multumesc tuturor celor ce au participat si au avut ceva de spus si mult succes in continuare Fundatiei Nane si mai ales multa putere de lupta!

  Anca Popescu

Adaugati un comentariu