Manifestari ale autismului la bebelusi

   Cei mai mulţi dintre părinţi descoperă primele semne şi simptome abia în momentul în care copilul ajunge la vârsta de 2-3 ani. Există însă unele cazuri în care aceste semne pot fi depistate chiar mai repede, încă din primele luni de viaţă.

Din cauza complexităţii acestei condiţii medicale, precum şi a faptului că modul de manifestare diferă în funcţie de fiecare persoană, până în prezent, simptomatologia autismului rămâne extrem de dificil de stabilit. Cu toate acestea, există câteva semne distincte întâlnite la majoritatea copiilor diagnosticaţi, precum:

  1. până la vârsta de un an copilul nu reuşeşte să gângurească sau să imite gesturile părinţilor;
  2. până la vârsta de 16 luni, copilul nu a rostit nici un cuvânt;
  3. până la vârsta de 2 ani, copilul nu reuşeşte să asocieze nici măcar două cuvinte;
  4. nu răspunde la numele pe care l-a primit;
  5. nu reuşeşte să acumuleze abilităţi de limbaj sau abilităţi sociale;
  6. evită contactul vizual cu persoanele din jurul său;
  7. nu reuşeşte să descopere modul de a se juca, în special cu jucăriile;
  8. prezintă un ataşament anormal faţă de o jucărie sau un obiect;
  9. nu zâmbeşte;
  10. prezintă simptome ale unor disfuncţii auditive.

De asemenea, de cele mai multe ori copiii autişti nu reuşesc să asimileze abilităţile de limbaj, sociale, sau comportamentale specifice vârstei lor. Astfel, la vârsta de un an, copiii cu această deficienţă, cel mai probabil, nu vor avea capacitatea de a imita gesturile părinţilor sau să arate, la cerere, către diferite părţi ale corpului. Mai mult, copiii care suferă de autism prezintă dificultaţi în ceea ce priveşte capacitatea de a desena, precum şi dificultăţi locomotorii sau de relaţionare cu alţi copii.

Medicii specialişti susţin însă că există situaţii când autismul se manifestă prin dezvoltarea prematură a anumitor abilităţi (precum vorbitul) şi, mult prea târziu, a altor abilităţi, precum cele locomotorii. Sau există situaţii în care prezintă capacitatea de a imita acţiunile persoanelor din jurul lor, însă, pe măsură ce înaintează în vârstă, această capacitate va fi împinsă la extrem, copilul ajungând să imite cu fidelitate tot ceea ce îl înconjoară.

Cercetările de specialitate au relevat faptul că momentul în care această boală exte diagnosticată este esenţial pentru eficienţa tratamentului administrat.

Sursa: Revista Autism.ph

 

Nu exista comentarii »

No comments yet.

Adaugati un comentariu